Istoricul Parohiei Precista 3

Istorie Iulie 26, 2015

Câteva cuvinte despre parohia noastră

În oraşul Piatra Neamţ există un cartier ce şi-a luat denumirea de la o Biserică construită mai demult în zonă  cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Astfel, cartierul se numeşte „Precista”, cuvânt ce înseamnă „Maică Preacurată”. În această zonă a oraşului, pe lângă biserica mai sus amintită, în 1997 s-a început construcţia unei noi biserici „Naşterea Maicii Domnului” care este acum aproape de finalizare, iar din iulie 2012 s-a înfiinţat o nouă parohie cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

Această nouă parohie nu are încă biserică ci urmează, cu ajutorul Maicii Domnului, să fie construită. Primăria oraşului a dăruit un teren de 622 mp, viitorul locaş de cult ocupând în jur de 160 mp. S-au făcut toate demersurile necesare, proiect, avize, etc, dar ne-am împotmolit oarecum la obţinerea acordului notarial din partea vecinilor. Avem acordul a 70% din vecini, restul fiind plecaţi în alte ţări, alţii nu au act de proprietate şi câţiva nu vor. De aceea am închiriat o casă în zonă şi am improvizat un mic Paraclis în care să ne desfăşurăm slujbele şi activităţile noastre până la rezolvarea actelor de construcţie.

Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a venit cu mare drag la Paraclisul nostru pentru a aduce Sfântul Antimis şi a săvârşi prima Sfântă Liturghie în data de 16 februarie 2014. Cu toate că spaţiul este destul de mic, Slujba Dumnezeieştii Liturghii a fost deosebită, enoriaşii şi toţi creştinii atât cei ce au asistat în interior cât şi cei care au stat afară s-au bucurat de prezenţa Părintelui Mitropolit în mijlocul nostru. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul a spus: „Să ne lăsăm în voia Domnului; dacă Dumnezeu va rândui să se slujească o perioadă mai îndelungată în acest spaţiu, atunci aşa să fie; dacă Dumnezeu va rândui ca să ne apucăm mai repede de construcţie, aşa să se facă voia Domnului. În toate să ne lăsăm în voia Domnului”.