În parohia noastră, în fiecare zi de miercuri după-amiază ne întâlnim cu un mic grup de copii, de clasa I până la a VIII-a şi ne „îndulcim” de invăţături folositoare. Acest program catehetic numit „Hristos împărtăşit copiilor” mi-a arătat la aceşti copii că sunt buni, atenţi şi inoncenţi în ceea ce zic, scriu şi învaţă. Dar am observat că nu prea ştiu să facă lucruri practice, de ajutor în viaţa de zi cu zi.
Astfel că, lecturând viaţa Sfântului Ioan de Kronstadt, care la începutul păstoririi sale a deschis câteva şcoli „de meserii” pentru copii şi tineri ca să înveţe o meserie, m-am gândit şi eu să întocmesc periodic câteva „ateliere de creaţie” unde copiii să înveţe să facă lucruri de mână. M-am gândit la atelier de sculptură, desen, broderie, muzică şi chiar de gătit mâncare.
Două din acestea le punem în practică începând cu jumătatea lunii februarie anul acesta până în luna iunie: broderia şi muzica bizantină.
Luni, 15 februarie 2016 am dat drumul astfel atelierului de broderie şi cusături. Am luat legătura cu meşterul popular Maria Otavă care va învaţa pe copii, tineri şi chiar adulţi cum să coase modele pentru costume populare. Ca spaţiu de desfăşurare a activităţii am primit o sală de curs de la Şcoala „Nicu Albu” de pe raza parohiei noastre.
Am început cu gândul că de se vor aduna minim zece persoane vom da naştere acestui atelier, dacă nu, încercăm altădată. Spre surprinderea noastră, au fost în jur de 25 de persoane care, deja au inceput lucrul la atelierul de creaţie al parohiei noastre. Lucrurile făcute vor fi pentru uzul personal al participanţilor, dar şi pentru a fi oferite celor din căminele sociale de pe raza oraşului.
Sperăm să fie de folos tuturor celor ce vin, dar mai ales copiilor. Adică după „absolvirea” acestor cursuri, copiii vor spune acasă: „Mamă, mi-a căzut un nasture de la cămaşă. Dar lasă că-l cos eu, că ştiu!...”.
Doamne ajută!